Congrescentrum KAVA

Uitbreiding & verbouwing van een administratief gebouw tot zalencomplex

De lommerrijke tuin van de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) is een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad. Tegen de achtergrond van eerbiedwaardige woudreuzen – sommige meer dan 150 jaar oud – ontwierp en bouwde architect Georges Baines tussen 1972 en 1976 een nieuw hoofdkantoor voor KAVA: een kloek, modernistisch voorgebouw aan de Consciencestraat en een 'tuinpaviljoen' met administratieve diensten met zicht op de parkachtige tuin. De voorbouw van het ensemble werd anno 2014 verkocht en vervangen door een appartementencomplex. KAVA verhuisde naar een aanpalende nieuwbouw en gaf POLO Architects, in het zog van een besloten ontwerpwedstrijd, de opdracht om op de plaats van het tuinpaviljoen een nieuw zalencentrum te realiseren.

beelden: POLO Architects

Share

Het praktische uitgangspunt van dit ontwerp bestaat erin om, met behoud van het overgrote deel van de ondergrondse parking en bovengrondse draagstructuur, het casco van het oude Baines-gebouw te transformeren tot een volwaardig conferentie- en opleidingsoord voor KAVA en andere (para)medische beroepsverenigingen. Vervanging van de bestaande gebouwschil – bijna geheel ongeïsoleerd – was onvermijdelijk. Om de hogere bezoekersaantallen te kunnen opvangen werd de bestaande parkeerkelder uitgebreid en het bovengrondse volume aan de tuinzijde aangevuld met een volwaardig nieuw auditorium. Rondom een genereuze lobby met inkombalie en bar schikken zich vergaderruimten van verschillende grootte, waaronder een 'apotheek' (met de intrigerende restanten van een 19e -eeuwse Brusselse artsenijwinkel) en een 'tuinzaal' met uitzicht op het nieuwe terras en de tuin.

Het oorspronkelijke gebouw was, ondanks kwistig gebruik van glas, ruimtelijk nogal gesloten. Bij het ontwerp van de plattegronden, daken en gevels van het nieuwe congresgebouw was het doel dan ook om de relatie met de tuin, de lichtinval en de algehele ruimtelijkheid ingrijpend te verbeteren. Lange, nieuwe lichtstraten brengen daglicht tot in het hart van het lage gebouw en bieden zicht op de oude bomen; vanuit de lobby kijk je, langs het hellend plafond van het auditorium, naar buiten; twee nieuwe patio's kondigen, op slechts enkele passen van de straat, de tuin al aan. Meerdere zichtassen rijgen ruimtes aan elkaar, terwijl een denkbeeldige diagonaal het gebouw doorsnijdt en de stedelijke ruimte kortsluit met het groene hart van het bouwblok. In alle opzichten stelt dit gebouw een resoluut publiek, uitnodigend gebaar.

Het tuinontwerp uit 1976 van de hand van Jacques Wirtz is inmiddels door de jongere generatie tuinarchitecten bij Wirtz International opgefrist. Het huis van KAVA verrijst in een nieuwe gedaante: een meervoudige metamorfose baart een pakkend ensemble.

Ligging

Consciencestraat, Antwerpen

Oppervlakte

1.180 m²

Status

in uitvoering

Opdrachtgever

Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen

Samenwerking

Wirtz International

Onderscheiding

winnend wedstrijdontwerp

Meer Projecten

Rode Kruis Zuienkerke

Hanoi Medical University en Ho Chi Minh City University of Medicine and Pharmacy Vietnam

Cadiz Antwerpen

studentenhuisvesting Barcelona

De Koolputten Waasmunster

toison d'or masterplan

De Smidse Leuven

House A

House Z

Campus Gallaitsite Schaarbeek

Topsportinternaat Wilrijk

Vlaams Administratief Centrum Gent

Ambulant Centrum Leuven

Campuspark Hasselt

Kop Boulevard Enschede

Kasterlinden Sint-Agatha-Berchem

Gemeenschapscentrum Xaverianen Brugge

Prins Kavelhof Brasschaat

Eksterlaer Deurne

Schelde-Eiland Oudenaarde

Rode Kruis Mechelen

Rode Kruis Mechelen

Vrijetijdscomplex Waasmunster

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Sporthal Gooreind

Studentenhuisvesting De Vesten Leuven

Vrijetijdscomplex Waasmunster

Burchtstraat Leuven

Kanaalstraat Herentals

Clarenhof Mechelen

Drijhoek Geel

Gandhilaan Hoboken

Hemixveer Hemiksem

Brouwerij De Koninck Antwerpen

India-Natie Antwerpen

Kaai Nieuw Zuid Antwerpen

Luchtbal Torenblokken Antwerpen

Zwembadsite Hasselt

Manchesterlaan Antwerpen

Napoleonkaai Antwerpen

Rabot Gent

Culturele Centra Antwerpen

Cultuurcentrum Gravenhof Hoboken

Vrijetijdscentrum De Schelde Zandvliet

Cultuurcentrum 252 CC Ekeren

Koloniënstraat Brussel

Loft B

Telenet Mechelen

Burcht Singelberg Kallo

Inbev HQ Leuven

MAVA Steenokkerzeel

OM Partners Wommelgem

Telenet HQ Mechelen

Gasthuisberg Leuven

LUCA School of Arts - Campus Sint-Lukas Brussel

Quadrivium KU Leuven

Arenberg cluster B Leuven

Inbev technical centre Leuven

Wetenschapspark Genk-Waterschei

Bruul Mechelen

Businesspark 16 Melsele

Bavière Luik

Nieuw Zuid Antwerpen

Coppenskazerne Brasschaat

Arenberg Leuven

Inbev masterplan Leuven

Helix Antwerpen

Coppenskazerne Brasschaat