Telenet HQ Mechelen

Headquarters - nieuwbouw kantoren & servergebouw

Eind jaren 1990 vestigde Telenet zijn hoofdzetel op de site van een in onbruik geraakte legerkazerne net buiten de ring van Mechelen. De sloop van de legerkazerne had van de omgeving een onbestemde plek gemaakt. Rijwoningen staan wat verloren te midden van grootschalige functies en infrastructuren, waaronder een 19de-eeuwse gevangenis, de ringweg en het omleidingskanaal van de Dijle. De banale kantoorvolumes van Telenet slaagden er niet in de bres in het stedelijk weefsel te dichten. Hun prominente aanwezigheid verstoorde de buurt.

Een kleine tien jaar later organiseerde het telecommunicatiebedrijf een ontwerpwedstrijd voor de uitbreiding van zijn kantoren en technische ruimtes. POLO Architects won de wedstrijd met een ontwerp dat de schaalbreuk herstelt en de overgang verzacht tussen de verschillende ingrediënten van de complexe stedelijke omgeving.

fotografie: Toon Grobet

Share

Terwijl de overige wedstrijdinzendingen grosso modo de kantoorvolumes verdubbelden tot een reeks van vier, met elkaar verbonden door een centrale circulatie, stelde het winnende ontwerp voor om een enkel kantoorgebouw te bouwen van niet meer dan twee bouwlagen hoog, maar wel met een veel grotere omvang. Om geen schaarse en kostbare ruimte te verspillen aan een parking, bevinden de parkeerplaatsen zich zowel onder het opgetilde gebouw als op het dak. Bijkomend voordeel is dat het uitzicht van werknemers, bezoekers en omwonenden niet verstoord wordt door een uitgestrekt parkeerveld.

Het atrium, met robuust geritmeerde portieken en een lantaarn die uittorent boven het dak, is de ruggengraat en het zenuwcentrum van het bedrijf. Het ontsluit de kantoorverdiepingen en de parkings en legt de verbinding met de twee bestaande kantoorgebouwen. Het atrium is zowel circulatieruimte, foyer als ontmoetings- en vergaderruimte, en vormt de vestibule van de kantoren. De trappartijen, overlopen en geborgen zithoeken bieden een plek voor informele contacten, brainstorms en overleg.

Uitsnijdingen en getrapte patio's brengen daglicht tot diep in het omvangrijke volume. De patio's hebben elk een eigen karakter. Het zijn de herkenbare ankerpunten waarrond de verschillende afdelingen van het bedrijf zich kunnen clusteren en organiseren. De opstelling zorgt voor een uitermate flexibele kantooromgeving. Wanneer afdelingen of diensten groeien of krimpen, kunnen ze zich eenvoudig hergroeperen rond hun epicentra.

Een geperforeerde baksteenmuur langs de Caputsteenstraat is als een scherm voor het gebouw geplaatst. De muur schenkt de bewoners van de rijwoningen een groter gevoel van privacy. Terwijl de buren zich vroeger vanuit de glazen gebouwen de hele dag 'bekeken' voelden, zijn de blikken nu vluchtiger en introverter.

Het gebouw is een bescheiden aanwezigheid die als bemiddelaar optreedt in de veelheid aan schalen. De geste van de muur brengt opnieuw de juiste verhoudingen aan in de moeilijke stedenbouwkundige context. De muur herinnert aan de verdwenen kazernemuur en geeft – als spiegel van de gevangenismuur even verderop in de straat – opnieuw betekenis aan de grootstedelijke functies in de omgeving.

Naast het kantoorgebouw, teruggetrokken van de straat, staat de nieuwe serverruimte. De plaatgevels, uit noodzaak gesloten, volgen een willekeurig 'binair' patroon van zwarte en witte lijnen. Het autonome, abstracte en zelfs iconische object is als het ware de tegenhanger van de 'bescheiden aanwezigheid'. Het is de verzinnebeelding van de ziel van Telenet.

lees meer over het project Telenet Mechelen interieur

fotografie © Toon Grobet - Filip Dujardin

Ligging

Liersesteenweg, Mechelen

Oppervlakte

11.190 m²

Status

gerealiseerd

Opdrachtgever

Telenet

Samenwerking

Modulo Architects - Dirk Vandekerkhove Landschapsarchitecten

Onderscheiding

winnend wedstrijdontwerp

Meer Projecten

Rode Kruis Zuienkerke

Hanoi Medical University en Ho Chi Minh City University of Medicine and Pharmacy Vietnam

Cadiz Antwerpen

studentenhuisvesting Barcelona

De Koolputten Waasmunster

toison d'or masterplan

De Smidse Leuven

Parkzicht Antwerpen

House A

House Z

Campus Gallaitsite Schaarbeek

Topsportinternaat Wilrijk

Vlaams Administratief Centrum Gent

Ambulant Centrum Leuven

Campuspark Hasselt

Kop Boulevard Enschede

Congrescentrum KAVA

Kasterlinden Sint-Agatha-Berchem

Gemeenschapscentrum Xaverianen Brugge

Prins Kavelhof Brasschaat

Eksterlaer Deurne

Schelde-Eiland Oudenaarde

Rode Kruis Mechelen

Rode Kruis Mechelen

Vrijetijdscomplex Waasmunster

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Sporthal Gooreind

Studentenhuisvesting De Vesten Leuven

Vrijetijdscomplex Waasmunster

Burchtstraat Leuven

Kanaalstraat Herentals

Clarenhof Mechelen

Drijhoek Geel

Gandhilaan Hoboken

Hemixveer Hemiksem

Brouwerij De Koninck Antwerpen

India-Natie Antwerpen

Kaai Nieuw Zuid Antwerpen

Luchtbal Torenblokken Antwerpen

Zwembadsite Hasselt

Manchesterlaan Antwerpen

Napoleonkaai Antwerpen

Rabot Gent

Culturele Centra Antwerpen

Cultuurcentrum Gravenhof Hoboken

Vrijetijdscentrum De Schelde Zandvliet

Cultuurcentrum 252 CC Ekeren

Koloniënstraat Brussel

Loft B

Telenet Mechelen

Burcht Singelberg Kallo

Inbev HQ Leuven

MAVA Steenokkerzeel

OM Partners Wommelgem

Gasthuisberg Leuven

LUCA School of Arts - Campus Sint-Lukas Brussel

Quadrivium KU Leuven

Arenberg cluster B Leuven

Inbev technical centre Leuven

Wetenschapspark Genk-Waterschei

Bruul Mechelen

Businesspark 16 Melsele

Bavière Luik

Nieuw Zuid Antwerpen

Coppenskazerne Brasschaat

Arenberg Leuven

Inbev masterplan Leuven

Helix Antwerpen

Coppenskazerne Brasschaat