Vrijetijdscomplex Waasmunster

Nieuwbouw sport-, cultuurcentrum, theaterzaal & bibliotheek

Met de bouw van het Vrijetijdscentrum in het hart van Waasmunster kiest de gemeente resoluut voor versterking van haar eigen dorpskern. De combinatie van een sport- en cultuurprogramma binnen het vrijetijdscentrum biedt een fantastische kans om mensen van vele levensstijlen en leeftijden bij elkaar – of in elkaars nabijheid – te brengen.

De belangrijkste ontwerpgeste is om het complex te ordenen rondom een verbindende open ruimte, die de programmati­sche elementen zowel verbindt alsook praktisch scheidt en identificeerbaar maakt. Centraal in het plan voorziet POLO Architects een hof in open lucht, omgeven door een overdekte colonnade. Hieromheen worden de diverse programmati­sche hoofdmoten geschikt; sport, theater, bibliotheek (met administratieve functies) en polyvalente zaal met aanpalend café. Ruimtelijk en visueel vormt de zuilengang een gelede bufferzone tussen de verschillende, programma-elementen en het centrale tuin-plein. Het hart van het complex is een plaats van samenkomst: het vrijetijdsplein. Een fraaie collectieve ruimte staat zo centraal. Een schaalbreuk met het dorp wordt voorkomen.

beelden: POLO Architects

Share

Het interieurontwerp heeft als doel het totaalconcept zowel te vervolledigen als te versterken. Dit op vlak van de ruimtelijke beleving, op vlak van het materiaalgebruik alsook op vlak van het gebruikscomfort. Programmatorisch was er reeds een duidelijke opsplitsing gemaakt tussen de verschillende functies. Het interieurontwerp zorgt ervoor dat er, door een uniform materiaalgebruik en door een soortgelijke vormelijke taal, in beleving een eenheidsgevoel ontstaat. Er is bewust getracht om in de beleving de grenzen te vervagen tussen binnen en buiten, en tussen de verschillende functies. Ook het weldoordachte lichtontwerp (zowel binnen als buiten), als de buitenaanleg van het omringende park en centraal binnen gebied hebben dezelfde doelstelling. Alles met elkaar verbinden in een sterk en eenduidig verhaal.

materiaalgebruik
Het materiaalgebruik van het gebouw kenmerkt zich door het gebruik van eerlijke, no nonsens, robuuste en pure materialen: beton, hout, glas. Het interieur wil hierop verder gaan, en wil bovendien ook warmte en kleur toevoegen. Voor het interieur is er gekozen om te werken met gepolijste beton, zwarte metaalgaas, granietklinkers, hout (zowel op vloer als tegen wanden) en textiel (tapijten, gordijnen, wandbekleding) in diverse roestbruine warme tinten.

licht
Een weldoordacht lichtconcept zorgt ervoor dat er ’s nachts een gezellige doch functionele verlichting aanwezig is op de volledige site, en in het gebouw. Kunstmatig licht zorgt ervoor dat de bezoeker op een natuurlijke manier geleid wordt naar de inkomzones en naar de cafetaria. Het verlichten van de bomen en de waterpartij zorgt ervoor dat men ook ’s nachts ten volle de buitenzones kan beleven. Door te spelen met de kleurtemperatuur van het licht wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen functioneel- en sfeerlicht.

buitenaanleg
Ook voor de buitenaanleg is er rekening gehouden met het materiaalgebruik enerzijds, en met de beleving anderzijds. Het is de bedoeling dat de patio een buitenkamer vormt, die maximaal gebruikt kan worden. Voorleesmiddagen kunnen doorgaan in een klein amfitheater, de gaanderij beschermt het buitenterras van de bar tegen zon & regen. Het omliggende groen wordt doorgetrokken in de patio. Het spel van klinkers, grind en betontegels zorgt voor een subtiel spel van vorm, functionaliteit en waterdoordringbaarheid.

lees meer over het project Vrijetijdscomplex Waasmunster de architectuuropdracht

Ligging

Roosenberglaan, Waasmunster

Oppervlakte

7.775 m²

Status

in uitvoering

Opdrachtgever

Gemeente Waasmunster

Onderscheiding

winnend wedstrijdontwerp

Meer Projecten

Rode Kruis Zuienkerke

Louise Marie Antwerpen

Hanoi Medical University en Ho Chi Minh City University of Medicine and Pharmacy Vietnam

Cadiz Antwerpen

studentenhuisvesting Barcelona

De Koolputten Waasmunster

Kortrijk Business Park

toison d'or masterplan

De Smidse Leuven

Parkzicht Antwerpen

House A

House Z

Campus Gallaitsite Schaarbeek

Topsportinternaat Wilrijk

Vlaams Administratief Centrum Gent

Ambulant Centrum Leuven

Louise Marie Antwerpen

Campuspark Hasselt

Kop Boulevard Enschede

Congrescentrum KAVA

Kasterlinden Sint-Agatha-Berchem

Gemeenschapscentrum Xaverianen Brugge

Prins Kavelhof Brasschaat

Eksterlaer Deurne

Schelde-Eiland Oudenaarde

Rode Kruis Mechelen

Rode Kruis Mechelen

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Sporthal Gooreind

Studentenhuisvesting De Vesten Leuven

Vrijetijdscomplex Waasmunster

Burchtstraat Leuven

Kanaalstraat Herentals

Clarenhof Mechelen

Drijhoek Geel

Gandhilaan Hoboken

Hemixveer Hemiksem

Brouwerij De Koninck Antwerpen

India-Natie Antwerpen

Kaai Nieuw Zuid Antwerpen

Luchtbal Torenblokken Antwerpen

Zwembadsite Hasselt

Manchesterlaan Antwerpen

Napoleonkaai Antwerpen

Rabot Gent

Culturele Centra Antwerpen

Cultuurcentrum Gravenhof Hoboken

Vrijetijdscentrum De Schelde Zandvliet

Cultuurcentrum 252 CC Ekeren

Koloniënstraat Brussel

Loft B

Telenet Mechelen

Burcht Singelberg Kallo

Inbev HQ Leuven

MAVA Steenokkerzeel

OM Partners Wommelgem

Telenet HQ Mechelen

Gasthuisberg Leuven

LUCA School of Arts - Campus Sint-Lukas Brussel

Quadrivium KU Leuven

Arenberg cluster B Leuven

Inbev technical centre Leuven

Wetenschapspark Genk-Waterschei

Bruul Mechelen

Businesspark 16 Melsele

Bavière Luik

Nieuw Zuid Antwerpen

Coppenskazerne Brasschaat

Arenberg Leuven

Inbev masterplan Leuven

Helix Antwerpen

Coppenskazerne Brasschaat

Congrescentrum KAVA

Grand Yard Antwerpen