Vrijetijdscomplex De Meermin Waasmunster gerealiseerd

nieuwbouw sport-, cultuurcentrum, theaterzaal & bibliotheek nodigen uit tot ontmoeting

Persbericht  25/05/2021

Waasmunster - Met de keuze voor herlocatie van het vrijetijdscomplex 'De Meermin' aan de Abdij van Roosenberglaan, in het hart van Waasmunster, kiest de gemeente voor de verdere versterking van haar dorpskern. De combinatie van een sport- en cultuurprogramma biedt een uitzonderlijke kans om mensen van vele levensstijlen en leeftijden bij elkaar te brengen. Een opmerkelijke synergie komt tot bloei tussen de kleinschalige rijkdom van het dorpsleven en het nieuwe multifunctionele programma.

een levende typologie

Centraal in het plan voorziet POLO een hof in open lucht, 'Vrijetijdsplein' gedoopt, omgeven door een overdekte gaanderij. Hieromheen schikken zich de diverse programmatische hoofdmoten: sport, theater, bibliotheek (met administratieve functies), polyvalente zaal en café. De statige zuilengang vormt een gelede bufferzone tussen de verschillende programma-elementen en de centrale ruimte. Het plein toont zich als een kamer in de open lucht, met een waterpartij, bomen en speelse zitelementen. De levendige, groene collectieve ruimte vormt het fiere hart van het complex.

De hof-typologie verwijst naar de klassieke agora, het laatmiddeleeuwse stadsplein met arcaden, het type van de kloostertuin met overdekte gaanderij. De spaties tussen de gebouwdelen liggen telkens in het verlengde van de centrale zuilengang: zij vormen secundaire toegangen die ook doorzichten op de omgeving bieden.

“De soepele, gelede volumetrie helpt om een te grote schaalbreuk met het dorp te voorkomen. De planvorm blijkt geen cliché – of een zuiver nostalgische verwijzing naar de vele kloostergebouwen die Waasmunster rijk is – maar een levende typologie. De resultante ‘open beslotenheid’ is tegelijk hedendaags en tijdloos.” Jef Van Loock – projectarchitect & team coördinator POLO

context en volume

De verschillende programma-elementen worden samengevat in vier heldere volumes rondom de hof. Onder de sporthal, het grootste volume, worden parking en fietsenstalling ondergebracht. Aan weerszijden van het sportvolume nestelen zich de kleinere entiteiten van theater, bibliotheek en polyvalente zaal. Terwijl het complex een eerder stoere uitstraling heeft langs de drukke Roosenberglaan, het gebouw functioneert als geluidswal waarlangs men enkele glimpen opvangt van het leven op het 'Vrijetijdsplein', opent het zich resoluut naar de zijde van het dorpshart en de kerk. Hier toont de gaanderij zich als uitnodigende luifel. Het complex speelt bewust in op de kwaliteiten en beperkingen van zijn locatie.

gelaagd

De vier hoofdvolumes zijn opgevat als eenvoudige volumes met een sokkel in geprefabriceerd, lichtgrijs architectonisch beton. De bovenzijde van de gevelvlakken is telkens voorzien van een buitenafwerking met houten lattenwerk in verduurzaamd hout. Het ritme van de beplanking genereert een gevelbeeld met een opvallende gelaagdheid en diepte. De neutrale, ritmische gevel vormt een sprekende maar discrete achtergrond waartegen andere elementen tot hun recht komen: de colonnade in architectonisch beton, de bomen, de begroening en de mensen; het leven zelf.

het interieur: eenheid in verscheidenheid

Het interieurontwerp vervolledigt en versterkt het totaalconcept. POLO interior design kiest voor uniform materiaalgebruik en een heldere vormelijke taal om een gevoel van samenhang en continuïteit te creëren. Er wordt bewust getracht om de grenzen te laten vervagen; zowel tussen binnen en buiten, zowel tussen de verschillende functies. Ook het weldoordachte lichtontwerp (zowel binnen als buiten) en de buitenaanleg van het omringende park en het vrijetijdsplein hebben dezelfde doelstelling.

no-nonsense

De buitenzijde van het complex kenmerkt zich door het gebruik van eerlijke, robuuste materialen: beton, hout en glas. Het interieur bouwt voort op deze logica en voegt subtiele kleuraccenten en een dosis materiële tactiliteit toe. Er wordt gekozen voor gepolijst beton en betontegels (vloeren), hout (zowel op vloeren als tegen wanden), zwart metaalgaas (diverse afwerkingen) en textiel (tapijten, gordijnen, wandbekleding) in een palet van diverse warme tinten.

tableau vivant

Ook de buitenaanleg verdient aandacht. Het omliggende groen wordt tot op het plein doorgetrokken. De betontegels, betonklinkers en grasdallen op het plein vormen samen een intrigerend tableau – een visueel feest op zich: een ideale balans tussen vorm, functionaliteit en waterdoorlaatbaarheid. Het 'Vrijetijdsplein' functioneert als een volwaardige buitenkamer die maximaal gebruikt kan worden. Voorleesmiddagen kunnen doorgaan in een klein amfitheater, de gaanderij beschermt wederom het buitenterras van het café tegen felle zomerzon en striemende regen.

De officiële opening vindt plaats op zaterdag 4 september.

Met vrijetijdscomplex 'De Meermin' Waasmunster trekt POLO de kaart van duurzame dorpskernversterking. De authentieke kwaliteiten van het dorp krijgen een hedendaagse vertaling naar een nieuwe collectieve ruimte die inwoners uitnodigt tot ontmoeting. Waasmunster versterkt met het project haar karakter en identiteit.

download PRESS RELEASE Waasmunster leisure complex De Meermin completed
download PERSTEKST Vrijetijdscomplex De Meermin Waasmunster gerealiseerd
téléchargez COMMUNIQUÉ DE PRESSE Complexe de loisirs De Meermin Waasmunster achevé

Stijn Bollaert

Delen

facebook linkedin twitter
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
Ligging

Abdij van Roosenberglaan, Waasmunster

Oppervlakte

7.775 m²

Status

gerealiseerd

Opdrachtgever

Gemeente Waasmunster

Onderscheiding

winnend wedstrijdontwerp

OVER POLO

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is uitgegroeid tot een creatief platform met meer dan 120 medewerkers die werken vanuit ateliers in Antwerpen en Brussel aan opdrachten in heel België en daarbuiten.

Een platform voor stedenbouw, architectuur, interieur & onderzoek met veel kennis, bouw-kunde en ervaring maar vooral een prachtig collectief van multidisciplinaire medewerkers waar ontwerpkracht, creativiteit en reflectie de boventoon voeren.

POLO is een amalgaam: een creatief vat vol tegenstrijdigheden, waarin zowel grote projecten (commercieel, privaat, publiek) een plaats hebben alsook de (kleine) uitzonderingen.

Graag bewijst POLO zich: opnieuw, samen, anders. Het vooruitzicht is prikkelend.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen

 

POLO Pers voorbehouden voor journalisten.
Ter ondersteuning van publicaties stelt POLO persteksten en beelden onder voorwaarden beschikbaar aan pers en media. Gebruik voor andere doeleinden is niet toegelaten.

POLO gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

Meer Pers

Red Lions en Red Panthers krijgen een thuis

Red Lions en Red Panthers krijgen een thuis

bouw gestart ‘Center of Excellence’ voor het Belgische hockey

Persbericht 18/02/2021
Antwerpen - Met de bouw van een topsportcentrum op het Wilrijkse plein krijgen de Red Lions en Red Panthers waar ze recht op hebben; een ‘high performance’ trainingscentrum maar bovenal een thuis. POLO Architects en de Vlaamse hockeyliga (VHL) realiseren het ‘Center of Excellence’ met de steun van de stad Antwerpen en het gewest Vlaanderen.
Quartz kantoren Brussel opgeleverd

Quartz kantoren Brussel opgeleverd

een open huis waar gewerkt én geleefd wordt

Persbericht 10/07/2020
De Europese wijk van Brussel is een kantoorgebouw rijker. Het door POLO Architects ontworpen nieuwbouwproject Quartz in opdracht van Cofinimmo werd zopas opgeleverd. VK Architects & Engineers (technieken & facade engineering) en aannemer BPC, filiaal van de groep CFE, werkten mee aan het duurzame kantoorproject dat het 'Excellent' BREEAM certificaat in ontwerpfase behaalde. Na afwerking van het interieur wordt Quartz de thuisbasis van de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA).
Bij de herbestemming van de Silo’s en Molens van Orshoven in Leuven bouwt POLO Architects circulair

Bij de herbestemming van de Silo’s en Molens van Orshoven in Leuven bouwt POLO Architects circulair

circulaire reconversie van historisch erfgoed tot maakleerplek

Persbericht 06/07/2020
De Vaartkom is binnenkort een pilootproject rijker; de bekende Silo’s en de aangrenzende Molens Van Orshoven worden tijdelijke ingericht als maakleerplek. Het experimentele stadsproject zet in op creativiteit, innovatie en samenwerking tussen verschillende sectoren. POLO Architects’ circulaire visie op de reconversie won de ontwerpwedstrijd. De nadruk ligt niet alleen op duurzame materialen en technieken maar ook op flexibiliteit en demonteerbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat een gebouw moeiteloos een tweede leven krijgt?
Mobiliteitshub Mechelen genomineerd voor de Publica Awards 2020

Mobiliteitshub Mechelen genomineerd voor de Publica Awards 2020

Stem mee voor de publieksprijs

Persbericht 23/03/2020
De toekomstige Mobiliteitshub aan de Eandissite in Mechelen is genomineerd voor de Publica Awards 2020 in de categorie Urban Development, Infrastructure & Mobility. Met de uitreiking van deze awards worden lovenswaardige overheidsprojecten in de schijnwerpers geplaatst. Door uw stem uit te brengen maakt het iconisch project kans op de publieksprijs.
Student Residence with Social Ambitions

Student Residence with Social Ambitions

New resident hall creates a place of interaction for the university community in Barcelona

Persbericht 04/11/2019
The new Diagonal-Besòs Campus in Barcelona is an innovation centre where internationally acclaimed education, research and technology transfers come together. An international team, Belgium based POLO Architects, project developer LIFE and Spain based Maria Diaz Blanco Architecture, boosted the campus by designing a residence for students, teaching staff and researchers. The winning competition design strengthens the campus' position as a social centre and meeting place in the centre of the Forum district, a part of Barcelona in full development.
De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

Multifunctionele campus Gallaitsite verwelkomt 1000+ studenten in 2020

Persbericht 29/08/2019
Omwille van het grote capaciteitstekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest engageert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich tot het creëren van nieuwe campussen voor het Nederlandstalig onderwijs. Op de Gallaitsite in Schaarbeek, gelegen tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat, wordt een nieuwe campus ontwikkeld waar een kleuter-, basis-, tiener-, secundaire school en jeugdcentrum hun plek vinden. Het winnende ontwerp van POLO Architects is het resultaat van intens onderzoek en dialoog tussen architect, opdrachtgever en gebruikers.
Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

zalencomplex nodigt uit tot ontmoetingen in binnentuin

Persbericht 05/07/2019
Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.
BAREFOOT LUXURY

BAREFOOT LUXURY

Camouflagevilla's op Cabo Verde

Persbericht 20/06/2019
Nabij Mindelo, hoofdstad van het Kaapverdische eiland São Vicente, zijn zopas twaalf Belgische 'Barefoot luxury'-villa's opgetrokken in dezelfde steen als de omliggende rotsachtige hellingen. Eenvoudiger, duurzamer en bewuster leven krijgt een ruimtelijke vertaling in dit project waarbij lokaal ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand gaan.
POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers

Persbericht 12/06/2019
Op 6 juni zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 bekendgemaakt in de oude Brouwerij Lamot in Mechelen. B-ILD uit Brussel wint de Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren met meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN.
Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

flexibel & compact wonen voor Millennials op toplocaties

Persbericht 04/06/2019
Nieuwe woonvormen zitten in de lift. Zopas heeft in Berchem een gloednieuw woonconcept YUST het daglicht gezien. POLO Architects combineerde verschillende woonvormen in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem. Het innovatieve concept combineert ho(s)tel en appartementen met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-upspace én co-workingplek.
Rode Kruis Zuienkerke

Rode Kruis Zuienkerke

nieuwbouw hotel voor vakantie zonder beperkingen

Persbericht 26/03/2019
In welke mate kan architectuur bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers? POLO Architects gaat in haar onderzoek verder dan hoge architectonische kwaliteit met een sterke detaillering en materialisering. Andere ontwerpkeuzes leiden tot een vernieuwende ruimtelijke vertaling van het zorgconcept.
UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

400 consultatieruimtes - 1 miljoen bezoekers per jaar

Persbericht 14/12/2018
UZ Leuven en de K.U. Leuven bouwen samen aan de Health Sciences Campus Gasthuisberg. Met de voltooiing van het nieuw Ambulant Centrum is het ziekenhuis klaar voor de stijgende ambulante patiëntenzorg.
start verkoop project Minerve Edegem

start verkoop project Minerve Edegem

nieuwbouw appartementen & woningen

Persbericht 04/12/2018
Met de start van de verkoop van het project Minerve wordt een nieuwe fase ingezet in de herontwikkeling van de verlaten Agfa-Gevaert bedrijfssite gelegen naast Fort V te Edegem tot een duurzaam, gemengd woonproject met een groen karakter.
De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

1000 nieuwe bewoners voor de Cadixwijk

Persbericht 14/11/2016
De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe bouwblok ‘Cadiz’ aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende (nog te realiseren) Wijkplein Cadix een nieuw referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk in Antwerpen.